Kanalkontorets skyddsrum

Under tidigt 1940-tal var kanalkontorets skyddsrum färdigt att använda för personal och poster som arbetade vid slussen. Efter att ingången under flera decennier varit överfylld grävdes dörren fram och skyddsrummet öppnades upp under en kort stund en solig vårdag 2016. Tack vare Janne Johansson som arbetar på Sjöfartsverket har jag fått tillgång till några bilder som visar hur det såg ut inuti, där tiden har stannat på 1940-talet.

Bilden är tagen på kullen. Till höger syns det gamla kanalkontoret. Ett skyddsräcke omgärdar den nu igenfyllda ingången som ligger i slänten och vätter mot byggnaden. Foto: Henrik Lindkvist (2016).
Foto: Henrik Lindkvist (2016).

Bilden är tagen på kullen. Till höger syns det gamla kanalkontoret, inhägnat med ett grönt staket. Skyddsräcket närmast i bild omgärdar den nu igenfyllda ingången som ligger i slänten och vätter mot byggnaden.

Det är ännu inte helt klarlagt vem som har har ansvarat och byggt detta skyddsrum, det mest troliga om man ska gissa, är att det kan vara anordnat av byggnadsbyrån som var en avdelning hos Väg och vattenbyggnadsstyrelsen, och hade ansvaret för Södertälje kanalverk.

situation
Situationsplanen från 1939 visar skyddsrummets läge i förhållande till det gamla kanalkontoret.

 

 

Planlösningen

Något förtydligad planskiss över skyddsrummet. Källa: Södertälje stadsarkiv, Byggnadskontoret.

En gammal skiss från slutet av 1939 visar hur skyddsrummet var konstruerat. Väl inne, så passerades en gassluss, med s.k gasskyddsmateriel som skulle användas om personalen utsatts för stridsmedel. Samt även enligt ritningen ett duschrum. Det större utrymmet var antagligen försett med bänkar. Ett utrymme (TC) med två torrklosetter samt ett litet telefonrum för att ha kunna ha kontakt med omvärlden.

Här har antagligen en telefon funnits. Foto: Janne Johansson (2016).
Här har antagligen en telefon funnits. Foto: Janne Johansson (2016).

Från detta rum gick det även att komma ut i friheten om huvudingången hade blockerats. Via en splitter- och gassäker lucka skulle man krypa genom ett betongrör och sedan vidare ut. Denna utgång har för längesedan fyllts igen.

Ingången

Ingången. Sektion F-F. Källa: Södertälje stadsarkiv, Byggnadskontoret.

Ingången grävdes fram den 9 maj 2016. Foto: Janne Johansson.
Ingången grävdes fram den 9 maj 2016. Foto: Janne Johansson.

 

Konstruktionen

Skyddsrummet är byggt i en rullstensås. En mycket kraftigt konstruerat med 25 mm armeringsjärn och betong, taket är extra armerat och tjockare än övriga delar. Mellanväggarna inuti är byggda av impregnerat trä.

 

DSC_0229

Luftreningen

För att rena luften i skyddsrummet från alla då kända stridsgaser fanns ett Lux luftreningsaggregat från Elektrolux av modellen 50-Q1. En enfas elmotor på en halv hästkraft drev maskineriet eller, om det blev strömavbrott så gick det att handveva. Luxaggregatet kunde via ett dim- och gasfilter åstadkomma 1 200 liter renad luft per minut och kunde förse 50 personer med frisk luft. Luftintaget sticker fortfarande upp på toppen av kullen.

 

En av det stora fördelarna med Lux-aggregaten var att det inte behövdes någon krånglig el installation, utan bara ett vanligt eluttag. Foto: Janne Johansson.
En av det stora fördelarna med Lux-aggregaten var att det inte behövdes någon krånglig el installation, utan bara ett vanligt eluttag. Foto: Janne Johansson (2016).

 

Bilden är ifrån Lux -avdelningens reklambroschyr och förställer några olika typinstallationer. Källa: Södertälje stadsarkiv, Byggnadskontoret (1942).
Bilden är ifrån Lux -avdelningens reklambroschyr och förställer några olika typinstallationer. Källa: Södertälje stadsarkiv, Byggnadskontoret (1942).

 

Luftintaget sticker upp på toppen av kullen. Foto: Henrik Lindkvist (2016).
Luftintaget sticker upp på toppen av kullen. Foto: Henrik Lindkvist (2016).

 

Vad som i framtiden kommer hända med skyddsrummet vet jag inte. Om jag uppfattat det rätt är det nu kommunen som äger marken och kanske får det vara kvar i några decennier till.

Ingången igenfylld igen, kommer den någonsin att öppnas igen? Foto: Henrik Lindkvist (2016).
Ingången igenfylld igen, kommer den någonsin att öppnas igen? Foto: Henrik Lindkvist (2016).

 

Tack till Janne på Sjöfartsverket och Södertälje stadsarkiv för ritningen som jag använt för att illustrera. Om du som läser vet mera om detta, eller har synpunkter så hör av dig!

6 tankar på “Kanalkontorets skyddsrum

  1. Jag var här inne idag. Under ombyggnaden av slussen har man tydligen förvandlat skyddsrummet till lagerlokal med arbetsbänk. En vänlig byggjobbare såg att jag tittade mot dörren och lät mig komma in. Han visade utrymningsluckan längst in, som idag är förseglad.

    • Spännande! Det var den uppgift jag fick i höstas från Sjöfartsverket, samt att hela kullen med skyddsrummet kommer att rivas när sluss och kanalarbetet är färdigt, tråkigt men förståligt.

Kommentarer inaktiverade.